Hoe, wat & waarom: the Marvel Cinematic Universe


Vandaag wil ik graag even bloggen over iets dat mijn leven behoorlijk heeft geupgrade in 2014. Ik wil het dan ook graag meegeven als een tip of goed voornemen voor 2015. Zoals jullie weten kijk ik enorm veel films en series, houd ik van superheroes en van graphic novels. Maar tot 2014 had ik geen idee wat de Marvel Cinematic Universe nou eigenlijk inhield. Want er bestaat een speciale volgorde waarin je alle Marvel films moet kijken… En in deze blog ga ik jou vertellen hoe je dat moet doen en WAAROM je dat moet doen! Laten we beginnen.

Als je echt alle insider grapjes van Marvel wil begrijpen moet je alle films in de chronologische volgorde van uitkomst kijken. Dit is de juiste volgorde:

Iron Man

– Allereerst, Iron Man, die uitkwam in 2008.
– Daarna, The Incredible Hulk. Met Edward Norton als The Hulk, in plaats van Mark Ruffalo die het sinds The Avengers speelt. Maar laat dat de pret niet drukken!
– Dan Thor
– Daarna Captain America: The First Avenger. Want alleen “Captain America” was een saaie filmtitel ofzo? Oh well
– En daarna pas The Avengers, die je waarschijnlijk al hebt gezien en helemaal geweldig vond.
– Nou komen we bij de recente(re) films. Iron Man 3, die eind 2013 uitkwam…
– Thor: The Dark World. Bizar hè, hoe de filmtitels zo verschillen? Dan een subtitel, dan niet, sommige films krijgen alleen een getal en andere niet.
– Na Thor 2 komt Captain America: The Winter Soldier
– En als laatste: Guardians of the Galaxy.

Dit zijn alle films die op dit moment zijn uitgekomen! Maar we weten al wel welke films er aan gaan komen, want Marvel heeft dat ons al verklapt: Avengers: Age of Ultron verschijnt in mei in de bioscoop, Ant-Man komt ook dit jaar uit en heeft al een trailer, Captain America: Civil War komt daarna en er gaan al geruchten de ronde over wie er allemaal wel en niet in gaat spelen… Dit is de volledige filmplanning:

Marvel movie planning

Nu je weet in welke volgorde je de film moet kijken, vraag je je misschien af – hoezo zou ik dit dan moeten doen, Julie? Er zijn drie redenen.
#1 – om alle referenties te begrijpen die in elke film zitten, subtiel of juist niet
#2 – om alle grapjes eindelijk te begrijpen en extra informatie te krijgen over je favo superhelden – want alles is met elkaar verbonden
en #3 – omdat je alleen dan kan laten zien dat je een echte fan bent en je fijn met de andere Marvelfans kan blijven zitten in de bioscoop totdat de post-credit scenes beginnen. Dat zijn geheime kleine extra scènes die ná de aftiteling beginnen. Net als in Pirates of the Caribbean vroeger!

Hier zijn wat voorbeelden van hoe geniaal de Marvel Cinematic Universe is, uiteraard zonder spoilers!

#1 Elke film die ik heb genoemd in de lijst hierboven heeft minstens één geheime scène na de aftiteling. Als je dat nooit door hebt gehad, kan je alles in één afspeellijst terugkijken via deze link. De post credits scenes zijn meestal kleine teasers voor de volgende film die gaat uitkomen. Bijvoorbeeld, de paarse alien uit Guardians of the Galaxy zat als eerste in een stiekeme scène na The Avengers. En andere keren zijn de post credit scenes gewoon kleine grapjes. De tweede postcreditscene uit The Avengers is daar een uitstekend voorbeeld van. Maar ik ga niet spoileren. Als je het wil zien, weet je waar je het kan vinden!

#2 Een tweede voorbeeld: personages die in elkaars film voorkomen. Als je alleen The Avengers hebt gezien, mis je echt wat! De wetenschapper die wordt beheersd door Loki zat namelijk al eerder in Thor. Hawkeye zat overigens ook al in Thor. Black Widow werd geïntroduceerd in Iron Man 2 en had een hele grote rol in Captain America: The Winter Soldier.

Widos

#3 Maar mijn favoriete voorbeeld van ‘alles is met elkaar verbonden’ is Agent Coulson van SHIELD. Hij is een belangrijke bijrol in The Avengers, maar wist je dat hij ook in Iron Man 1 zit? Hij probeert Tony Stark te recruiten voor een geheim initiatief… Dat uiteraard The Avengers werd. Pepper Pots maakt in Iron Man 1 nog een grapje over de onuitspreekbare organisatie – het heette toen nog Strategic Homeland Intervention Enforcement Logistics Division. Coulson reageerde, “we’re working on that”. Zo vet. Coulson krijgt Tony Stark zo ver om The Hulk over te halen aan het eind van The Hulk, we zien Coulson in de woestijn – waar de hamer van Thor neer is gekomen – aan het eind van Iron Man 2 en uiteraard is hij een belangrijke bijrol in Thor.

Coulson in Thor

#4 Een laatste voorbeeld van iets dat je kan waarderen als je de juiste volgorde aanhoudt: het personage Howard Stark, de uitvinder en wetenschapper in Captain America, is de vader van Tony Stark – Iron Man. En dat verklaart ook gelijk waarom Captain America zich een beetje gereserveerd opsteld tegenover Iron Man in The Avengers.

Howard Stark

Deze blog is al veel te lang, maar ik wil nog een klein dingetje zeggen – als je de Marvel Cinematic Universe kan waarderen, kijk dan alsjeblieft ook Agents of SHIELD en Agent Carter! SHIELD gaat over het speciale team van SHIELD dat onder leiding staat van Agent Coulson. Dacht je dat Coulson echt doodging in The Avengers? Jongens het is Marvel! De enige persoon die echt doodgaat en dood blijft is de oom van Spiderman. Agent Coulson is alive! En alhoewel het eerste seizoen van SHIELD een trage start heeft en het niet erg goed is, houd vol. De reden dat het zo lang duurt voordat het kick-ass awesome wordt, is dat ze moesten wachten tot Captain America: Winter Soldier in de bioscoop kwam. Winter Soldier bracht namelijk een ernstige verandering met zich mee voor SHIELD… En vanaf dit moment bloeit de serie op naar een action-packed, slimme, grappige serie waar ik van ben gaan houden met mijn hele hart. De meest recente episodes zijn ook aan het verwijzen en bijna aan het overlappen met de Guardians of the Galaxy storyline en alle space-georienteerde Marvel films die in de toekomst worden uitgebracht.

SHIELD

Oh en Agent Carter gaat over de heetste chick in het hele MCU, ze is een feminist en ze werkt samen met de butler van Howard Stark, genaamd Jarvis. Ja, hij is de reden waarom Iron Man zijn eigen Jarvis zo heeft genoemd.

ALLES IS MET ELKAAR VERBONDEN EN HET IS AMAZING! <3Share
Tags