Hoogtepunten uit Scientology-documentaire ‘Going Clear’

Scientology: kerk of cult? Door de jaren heen is al duidelijk geworden dat het 'geloof', geleid door science-fiction schrijver L. Ron Hubbard, veel vraagtekens met zich mee brengt. En niet alleen door wat ze nou eigenlijk geloven.


Going Clear
HBO bracht begin maart de documentaire ‘Going Clear: Scientology and the Prison of Belief’ in Amerika uit. Eindelijk! Ik was er ontzettend benieuwd naar, omdat Scientology me altijd enorm heeft geboeid. Hoe kunnen zoveel mensen over de hele wereld nou geloven in een verhaal dat door een science-fiction schrijver is bedacht? Letterlijk- de oprichter van de ‘kerk’ was een schrijver van sci-fi boeken. En hoezo betaalt men goud geld om een stap hoger te komen en meer informatie te krijgen over alien overlord Xenu? Nog veel interessanter is de achtergrond van de organisatie zelf: de rechtszaken, het verbod op de kerk in een aantal landen, horrorverhalen van martelingen en zelfs moorden als men probeerde de kerk te verlaten…

Going Clear geeft in twee uur tijd alle informatie die je nodig hebt om zeker te weten dat je de kerk nooit binnen moet stappen. De documentaire laat verschillende ex-leden aan het woord, en dat zijn niet de minste personen. Bijna alle geïnterviewden hebben een hoge functie gehad binnen de kerk en/of behaalde het OT VIII niveau: het hoogst haalbare niveau binnen de kerk. Eén van de geïnterviewden was de persoonlijke ‘begeleider’ van John Travolta. Want ja, ook Travolta en Tom Cruise komen in de documentaire voor.

Scientology kerk

Dit zijn de negen zaken uit de documentaire die ik het meest shockerend vond. Een persoonlijke lijst dus, want ik heb me door de jaren heen al behoorlijk ingelezen!

– Ik had geen idee hoe duur Scientology is. Als je lid bent, betaal je voor je ‘audit sessies’ (waarin er leugendetector-achtige apparaten aan je worden bevestigd en je tot in detail alles over je leven en je gevoelens vertelt tegenover iemand van de kerk), persoonlijkheidstesten én elk niveau dat je stijgt. Elk niveau geeft jou nieuwe informatie over hoe je jezelf kan verbeteren en hoe je de mensheid kan helpen. Op het moment dat je het niveau behaalt waarbij je hoort over Xenu en de aliens in je ziel, heb je al honderd duizenden (!) dollars aan de kerk gedoneerd. Bam. In de documentaire komt ook naar voren dat de kerk een waarde heeft van 1,5 biljoen dollar. Crazy.

Honderd duizenden dollar

– L. Ron Hubbard was een gestoorde psychopaat als je de verhalen hoort die zijn vrouw over hem kan vertellen. De reden dat ze überhaupt trouwden, was omdat hij dreigde zelfmoord te plegen als ze geen ja zei. (Jup, zijn wife is dus ook de slimste niet.) Hij ontvoerde haar baby en belde haar op om te zeggen dat hij de baby in honderd stukjes had gesneden. En dat het haar schuld was. Later belde hij op dat de baby toch leefde. Ook ontvoerde hij vrouw en kind en stopte ze in een kooi in Cuba, zodat ze niet bij hem weg kan gaan. Classic.

– Hubbard startte de Scientology Navy – schepen waarbij hij op zee van eiland naar eiland trok om te preken. De reden? Zodat hij niet door de Amerikaanse overheid kon worden opgepakt voor belastingfraude. Hubbard maakte van zijn Scientology-leer een kerk, zodat hij er geen belasting aan af zou hoeven te dragen. Een tip voor ons allemaal, je leest het al.

L Ron Hubbard

- Overweegt iemand uit de kerk om eruit te stappen? Dan werden ze in een ‘rehabilitation facility’ a.k.a. strafkamp gestopt waar ze arbo-onverantwoorde uren moesten werken in de brandende zon. Soms kon je 3 uur slapen. De ex-begeleidster van John Travolta is dit overkomen. Terwijl zij in dit kamp mocht werken, stopte Scientology haar baby in een andere tak van de kerk. Toen ze haar baby weer terug zag lag deze in een urine-doordrenkt kribbetje met fruitvliegjes overal, zaten de oogjes zo vol met viezigheid dat ze niet meer open konden en had het kindje torenhoge koorts. Moeder en baby hebben die dag kunnen vluchten. Sindsdien is John Travolta boos, teleurgesteld en wil hij geen contact meer met haar. Principekwestie natuurlijk.

– Voor hogere officials was er een speciaal strafkamp genaamd The Hole. Hier werd iedereen op een gegeven moment vastgezet uit paranoia van Scientology frontman David Miscavige, die het gevoel had dat iedereen tegen hem was. En dus werden alle officials fysiek en/of mentaal mishandeld. Eén van de officials mocht vloeren van de wc’s schoonmaken met zijn tong, en meer van dit soort fijne bezigheden.

– Stapt iemand daadwerkelijk uit de kerk (in andere woorden: is iemand ontsnapt)? Dan worden vrienden/familie die nog wél lid zijn, geinstrueerd om met deze persoon te ‘disconnecten’. Die persoon is dood voor jou, die haal je helemaal uit je leven. Meerdere geïnterviewden in de documentaire hebben dit meegemaakt, o.a. met hun kinderen en kleinkinderen.

Leden van de kerk wordt het overigens verboden om over Scientology te lezen op internet. Dat is een zonde en die bega je niet. En dus blijft iedereen in zijn persoonlijke bubble hangen, geen idee hebbende wat er allemaal gebeurt achter de schermen…

SciFi

– Tijdens je vele honderden audit-sessies die je als lid ondergaat, wordt ALLES wat je zegt genoteerd. De auditor schrijft mee en in veel gevallen wordt er zelfs gewerkt met verborgen microfoons of videocamera’s. Krijgt de kerk door dat je weg wil, of stap je uit de kerk? Eerst dreigen ze al je gevoelige informatie te laten uitlekken, maar stel je bent al ontsnapt: dan maakt de kerk je kapot in de media en op internet. Alles wordt online gepubliceerd en gelekt naar de media. Daar gaan je geheimen en je donkerste momenten of gedachten. De geïnterviewden in deze documentaire werkten hieraan mee, zelfs bij de sessie van Tom Cruise en Travolta. Nu schamen ze zich diep voor wat ze hebben gedaan.

Zo hebben ze Tom Cruise en Nicole Kidman uit elkaar proberen te halen op alle mogelijke manieren. De reden? Nicole’s vader is een psycholoog – en daar is de kerk principieel tegen. Psychologen en psychiaters zouden mensen onderdrukken met medicatie. En dus probeerden ze de kinderen van Cruise en Kidman tegen Nicole op te zetten tijdens audit-sessies met de kids en plaatsten ze afluisterapparatuur in Nicole’s huis en telefoon. Alle gesprekken werden regelrecht doorgezet naar Scientology-hoofd Miscavige. Cruise wist hiervan en keurde het goed – hij had juist zelf de opdracht gegeven om de bugs te plaatsen.

Tom Cruise

– Een laatste punt dat ik interessant vond: hoeveel er exact goed is overgenomen in The Master (2012). In die film speelde Philip Seymour Hoffman (RIP) de leider van een Scientology-achtige organisatie. En man, met deze docu als vergelijkingsmateriaal is het spot on. Zelfs de boot, waarvan ik nu weet dat het Scientology Navy moet voorstellen! Misschien kijk ik The Master binnenkort nog wel een keer…

Benieuwd naar de documentaire? Deze is in mei uitgekomen in de VS en HBO laat nog weten wanneer de film in de programmering van HBO Nederland wordt opgenomen. Maar als je ‘m echt wil zien, zijn er uiteraard ook andere mogelijkheden. ;)Share
Tags

Comments (2 comments)

  • 06/05/2015 at 18:02

    Dit klinkt echt bizar, zowaar een sekte. Maar nu ben ik wel erg benieuwd naar de documentaire!

  • Niels
    05/05/2015 at 16:08

    Hier ben ik wel benieuwd naar. Wat een weirdo’s zeg!