TV Tip: Penny Dreadful


Penny Dreadful Cast Overview

Eens in de zoveel tijd ontdek je een serie (of een film of een boek) die je daarna te pas en te onpas met anderen wil delen. Ik geef iedereen die het ook maar lijkt te willen Kate Atkinson’s Behind the Scenes at the Museum en keek met zes verschillende mensen de pilot van Orange is the New Black. En nu wil ik het met iedereen kunnen hebben over Eva Green en de serie waarin alles gewoon klópt: Showtime’s Penny Dreadful.

Penny Dreadful Eva Green

In Groot-Brittannië kon de gewone burger in de 19e eeuw een zogenaamde ‘penny horrible’ of ‘penny dreadful’ kopen. Voor slechts één penny (voor een boek van Dickens betaalde je er twaalf) kreeg je een waanzinnig slecht, op pulp gepubliceerd verhaal tjokvol (veelal supernatural) spanning, sensatie en een hele hoop bloed (het verhaal van Sweeney Todd, bijvoorbeeld, komt uit een penny dreadful).

Sweeney Todd cover penny dreadful

De serie Penny Dreadful brengt óók spanning, sensatie en een hele hoop bloed, maar is allesbehalve slecht en goedkoop. Een indrukwekkende cast (naast Eva Green ook Timothy Dalton, Josh Hartnett en Billie Piper) zet een verhaal neer dat verschillende 19e eeuwse literaire figuren samenbrengt in één bovennatuurlijk plot. Zo zien we Dr. Frankenstein (plus monster), Oscar Wilde’s Dorian Gray, Van Helsing en dan nog wat vampieren en weerwolven.

 

Penny Dreadful Cast

De makers weten het tijdperk goed over te brengen: de industriële revolutie maakte arbeiders overbodig, de sfeer was grimmig, donker en depressief (Billie Piper speelt een prostituee die op een gegeven moment zegt: “I’m off to do work that a machine can’t do. Yet.”)

Screenshot 2014-07-30 12.10.55

Geen wonder dat men uitwegen zocht in spectaculaire verhalen die suggereerden dat er méér was dan alleen dit aardse, weinig hoopgevende bestaan. Naast penny dreadfuls werden ook seances populair. In aflevering twee zit meteen zo’n seance, waarin Eva Green’s personage, Miss Vanessa Ives, door de duivel wordt bezeten en na deze scene ben je (als je dat na de eerste aflevering nog niet was) verkocht: Eva Green’s intrigerende rol als wandelend mysterie is haar op het lijf geschreven.

Eva Green penny dreadful

Ik kan eindeloos doorpraten over waarom Penny Dreadful zo goed is, maar het komt op het volgende neer:

1) Eva Green is fenomenaal;

2) De decors zijn prachtig en groots en gedetailleerd, de grime is fantastisch;

3) De verwijzingen naar de literatuur en gebeurtenissen uit het Jack The Ripper-tijdperk zijn subtiel

en slim, maar je hoeft ze niet allemaal te herkennen om te kunnen genieten;

4) Er is gayness uit onverwachte hoek;

5) Horror en kalme, opbouwende scenes wisselen elkaar heerlijk af.

Go see for yourself!

Seizoen één bestaat uit acht aflevering, het reeds bevestigde tweede seizoen zal er tien hebben. Yay!Share
Tags
Written by Ingrid Verhees